Sivut

tiistai 20. lokakuuta 2015

Top Ten Tuesday




Top Ten Tuesday: Näitä kirjoja en aio lukea

Nappasin Kirsinkirjanurkasta tämän Briteistä lähtöisin olevan suositun blogimeemin Top Ten Tueday, joka on kiertänyt meilläkin joitakin vuosia sitten. Listat vain ihastuttavat.
Myös Jassu Hurjan hassu lukija työstää tätä täällä.
Olen hieman arka sanomaan, että en lue ikinä jotain kirjaa. Mieli muuttuu. Listani lienee sellainen, että todennäköisesti jätän seuraavat lukematta. Välttelen monia aihepiirejä, joten yksittäisten kirjojen mainitseminen on hankalaa. Välttelen äklöromantiikkaa, raakuutta, sotaa, väkivaltaa, teknoscifiä. Ja Stephen Kingin sivuja en kääntele yksin ollessani. Minun on vaikea nimetä kirjatasolla näitä, mutta yleisellä tasolla on paljonkin.  Käsittelen tässä vain kaunokirjalliset teokset.


1. Mauri Sariolan kirjat 
En kerro syytä.
2. Murrekirjat
 En vain jaksa. Olen lukenut tai siis jollain tavalla selvittänyt Kämpän. Se oli jokin koulun ikkari koetinkivi, riittikirja, turkasen paksu tiiliskivi Stadin slangilla.
3.  Erich Segall Oliverin story 
Eli JATKOT. 
Tähän voi lisätä ihan samalla periaatteellla Margaret Mitchellin Tuulen viemää kirjan jatkot. Eikö Hesarissa kirjoitettu juuri itkukirjoista?  Mikä voittaisi Love storyn? 
Lisätty 20.10. Puolisoni toi nipun kirjoja, yksi niistä oli paksu pokkari, punainen kirja. En tiennyt itkisinkö vai nauraisinko. Kirjan nimi on Sc.....
4.  Päätalon kirjat mainitaan muidenkin listoilla. Minä olen kuunnellut nämä eli se riittää. Isäni halusi jokaisen kirjan uutena ja sitten hän kiusasi muita lukemillaan otteilla.
5. Jordan Ajan pyörä –kirjat.   
Puolisoni on lukenut sarjan. Kirjat veivät liikaa tilaa.
6. Torey Haydenin kirjat.  
Sairausgenre ei vain iske minuun. Ylipäänsä välttelen sairausgenreä kokonaisuudessaan.
7. Elämäkerrat: kotimaiset elämäkerrat esim. politiikan saralta, kotimaiset julkkiskirjat, hetken hypetykset, näihin en koske.
8. Monia kotimaisia Laila Hietamies, Kaari Utrio....
9. Leon Uris Exodus
10. Herman Meville Moby Dick Valkoinen valas

TTT: Kymmenen kirjaa, jotka olen jättänyt kesken

 



En pidä kirjan keskeyttämisestä. Arvostelukappaleen pinnistelisin varmasti loppuun. Pyrin siihen, että en ota mahdotonta kirjaa luettavaksi, sillä tiedän rajani melko hyvin.
Joitakin on jäännyt kesken matkan varrella. Kurjimpia en edes muista.
1. Robert Musil Mies vailla ominaisuuksia
Keskeytin ensimmäisen osan. Ostaessani kirjaa Kaarle E. virnuili, että varaa tila viidelle muulle osalle. En tiedä suomennettujen osien määrää.
2. D. M. Thomas  Valkoinen hotelli
Mikä kohu tämän ympärillä villitsi ihmisiä lukemaan!
3. J.K. Rowling Paikka vapaana
Jäi kesken.
4. Agneta Pleijel Talvirakkaus Blogiaikana lukumaratonilla keskeytetty kirja.
5. Sarah Goodall Palatsipäiväkirja. 
Olen urheana lukenut kaikki suomennetut D-kirjat sen kurjimman eli  flopinkin eli Rene Delormin kirjan D&D. Mies kirjoittaa siinä omasta elämästään. En vain usko, että kovin moni ihminen on kiinnostanut hänen elämästään millään tavoin. Lukijat halusivat lukea vain ne viimeiset minuutit. Loppujen lopuksi tällä ihmisellä ei ole edes mitään sanottavaa, sillä hänen suunsa on suljettu.
6. Virpi Hämeen-Anttila
 Yritin yhtä, mutta en jaksanut. Olen lukenut hyvin vähän kotimaisia dekkareita.
7. Kamila Shamsie Jumala joka kivessä
Aloitin ja keskeytin uutuuden. En saanut vain otetta. Luin viime viikolla hieman samanlaisen eli Anne Nicholsin Routaholvi eli aihe hipaisee tuota. Routaholvi kiipesi parhaimpien lukemieni kirjojen joukkoon.

8. Donna Leon
Jotain yrtin, mutta kesken jäi. En vain saa juonesta kiinni. Liian verkkainen.
9. Umberto Eco Ruusun nimi
En ehkä ole yrittänyt tarpeeksi tai sitten en vain ymmärrä. 
10. Tom Wolfe Minä olen Charlotte Simmons
En jaksanut.
Toivonkipinöissä, että jonain päivänä…
Kympin ulkopuolelta mainitsen kirjat, joita olen kohdellut kaltoin, mutta en ole sanonut vielä viimeistä sanaani.
1. James Joyce: Odysseus Yritetty on eli jäin alle sataan sivuun. Eikö tästä ole kaksi käännöstä, mikä näiden ero on?
2. Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä 1-10
3. Volter Kilpi Alastalon salissa
4. Nora Roberts Minulla ei ole ollut aikomusta antaa tälle kirjailijalle hyllytilaa, mutta nyt minua kiinnostaa trilogia, joka lienee fantasiaa.
5. Gaétan Soucy Tulitikkutyttö
Minulla on hassu kokemus. Luin kerran kirjan, jota inhosin oikein sydämeni pohjasta. Minua vain inhotti koko kirja. Taisin vielä sen keräykseen. Vuosien myötä sotkeennuin kirjassa. Luin blogeissa Dodie Smith Linnanneidon lokikirjasta. Ihmettelin, kuinka Lumiomena kehui kirjaa aah niin ihanaksi. Mikään ei sopinut yhteen ajatusteni kanssa. Aloin päästä jyvälle, että vuodet olivat tehneet tepposensa. En ole edes lukenut koskaan Linnaneidon lokikirjaa, vaikka olen omistanut sen. Ja hylkäsin sen väärin perustein. Ostin juuri uuden kirjan ”kadonneen” tilalle.
Ihmeitä voi tapahtua, olkoon tämä siitä esimerkkinä.
Luin Ingeborg Bachmannin Malinan puoleen väliin ja keskeytin, hieman myöhemmin taistelin loppuun, sillä ystäväni esitteli kirjan muille. Vuosia myöhemmin hankin kirjan ja luin uudelleen tyytyväisenä.

Ensi tiistaina onkin vuorossa Halloweenin kunniaksi kunnon kauhukymppi.

15 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen juttusarja. Oli jännää nähdä lempisarjani Ajan Pyörä ei luettavien listallasi vain siksi että se vie liikaa tilaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo toteamukseni liittyi oikeastaan siihen, että tuohon aikaan en lukenut fantasiaa, tulin perässä. Ja kun tuo toinen änki kirjansa minun kirjojen joukkoon ja kun erehdyin kysymään, että tuleeko niitä 3 vai 4, niin... kun alettiinkin keskustelemaan Lundian hyllyistä. Myimme paljon turhia pois esim. Meyersit. Sitten minä halusin lukea ne ja ostettiin uusiksi.Olemme tällä hetkellä tilanteessa, että romskuja on jaettava toiseen huoneeseen. Eddings on minun lemppari.

      Poista
  2. Ihanaa Ulla, että olet päättänyt näitä listoja väsätä, todella mukava lukea. Kauhukirjoja odotellessa :) Torey Haydenistä en välittänyt, mutta Kaari Utriota sen sijaan joskus luen ja Exoduksen varsinkin haluaisin lukea, vaikka ymmärrän hyvin miksi sinä et. Makunsa kullakin ja hyvä niin. Ruusun nimi ja Paikka vapaana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta oli jännä löytää sinun listat.
      Monet ovat tehneet aikoja sitten.

      Omistan muuten Exoduksen, paksu pokkari, selkä repsottaa, ei ole edes tyydyttävä kunnoltaan. En ole poiskaan laittanut. En ole edes kokeillut lukemista.
      Ruusun nimeä olen kokeillut samoin Paikka vapaana. Eivät suju.

      Poista
    2. Jassu olen siis Potterit lukenut. Robert Galbraith maistuu myös.

      Poista
    3. Tuosta J.K. Rowlingin Paikka vapaana kirjasta: millä kielellä luit sitä? Se voi olla parempi enkuksi, käännös on halpapikatuotanto ja se taitaa näkyä/kuulua.

      Poista
    4. Ostin tuon suomeksi miehelleni ja yritin lukea. Ei toiminut kummallakaan. Uskomattoman tylsä kirja.

      Poista
  3. Thorey Hayden on aina ollut lempparini, kun minä tykkään niistä sairauskirjoista ja liippaa vielä työtäkin läheltä (psykologian aineope)...työhistoriaan kuuluvat kriisikeskukset ja psykiatrian sairaalakoulut jne.
    Historiaa rakastan ja siksi olen nuorena lukenut kaikki Kaari Utrion kirjat ja viimeisimpänä olen lukenut Yksisarvisen, mikä oli ihana. Jumala joka kivessä oli hieno kirja ja taisin lukea sen kertaistumalta. Nora Robertsin kirjoja luen, kun haluan lukea hömppää ja olla rakastunut, itkeä pillittää ja suudella...Exodus luettiin jo yläasteella, huikea yhteiskunnallinen teos, Päätaloja olen lukenut, kun veli sai aina lahjaksi ja kesämökkikin oli Päätalon kotitalon lähellä, murrekirjoista etkö ole lukenut Kätilöä?
    Voinen viehkosti lausahtaa, että monta monituista kirjaa on jäänyt lukematta muutaman sivun jälkeen ja viimeisin oli Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset, joka syventyi Alastalon saliin. Mikä pettymys Hullun jälkeen. Hullu oli aivan huippu.

    VastaaPoista
  4. Niin sinä pidät, sen muistan. Olet lukenut urheasti sellaisia, joita minä en ole uskaltanut lukea.

    Historialliset romaanitkaan ei ole minua, kammoan kotimaisia (Pohjolan-Pirhonen ym). Tuo on yksi kaikkein vieraampia alueita minulle. Kotimainen kartanoromantiikka. Historia pitää tarjoilla minulle Watersin tyyliin. Historian hahmon elollistaminen ei käy myöskään.

    Olenhan minä lukenut Cartlandit, Angelikat, Catherinet aahh, mutta kiitos ei enää. Robetrsia en jaksa, paitsi, jos joku kertoo, mitä haen noilla mainituilla tiedoilla. Oliko se juuri Golonissa, jossa ripsien varjot heittivät varjon hänen povelleen. Wau, mitä mascaraa.

    Exodus on varmasti hieno, mutta on vain jäänyt.

    Murrekirjoista. En, minä en ole lukenut kysymääsi. En myöskään aio lukea. En ole lukenut yhtään tuolta neitokaiselta.

    Itkeä pillittää, sinunhan tuo Saramagon Oikukas kuolema pitäisi lukea. Siinä olisi syy itkeä. Ja kuunnella vielä ohessa Lady in Black. Olen itkuni itkenyt Segalissa. Itkuista puheenollen, luin lasten kuvakirjan ja itkin. Kertoi väsyneestä ketusta. Tunnistatko? Uudehko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tunnista kettukirjaa, Mutta Ketulta on Yöperhonen luvussa ja olin myyty jo parin sivun jälkeen, aivan järisyttävän huippu teos, tulee ehkä olemaan jopa vuoden paras lukemani suomalainen teos :)
      Milja Kaunisto, Kristiina Vuori ja Jyrki Heino, siinä uusimmat historiallisten kirjojen kirjoittajat, joiden kaikki kirjat olen lukenut, upeita kirjoja.

      Poista
    2. Eli tätä tarkoiitan, ei ole aivan uutuus. Luin ja itkin Teckentrup Britta Muistojen puu.

      Meneekö Vanhatalon ohi? Hmm pitäisikö lukea? Heinoa en tunne. Vuoren kirjoja olen katsellut, mutta aloittaminen... ovat niin paksuja. Luin juuri Gard Sveenin raskaat varjot, se on dekkari, siinä on historiaa. Voi, että pidin. Kalmistoa luen ja Kantoa.

      Poista
  5. Tällänen lista on pakko tehdä jossain vaihessa :) Mielnkiintoinen postaus. Itse hankn Alastalon salissa sillä perusteella, että se on valmiina sillä hetkellä, kun iskee pienoinen hulluus ja tekee mieli lukea se. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni tuo on muuten hyvä idea. Minulla ei ole tuota, en ole koskaan nähnyt myynnissä. Olen ollut kirjastossa töissä, siis tavallisessakin ja en muista käsitelleeni. Hmm. Pakkohan tuo on saada. En kyllä halua joululahjaksi. Enkä kehtaa ostaa miehelleni.

      Paitsi, että minua kohdeltiin tänään väärin. En saanut joulukalenteria, mutta kissat sai ja koira. Siis lukee ihan cat and dog erikseen. Kissat nostivat äläkän, kun 8 sai yhteisen ja yksi typerä koira yksinään. Ja minä en saanut ollenkaan.

      Poista
  6. Minä erehdyin kerran kuuntelemaan yhtä Nora Robertsin kirjaa. On kuulemma vielä hänen paras teoksensa. No eh, jos se on paras, niin tiedän hyvin pysyä loitolla. Olin jättää kesken monesti, mutta hampaat irvessä kuuntelin loppuun. Onneksi olen sen jälkeen oppinut jättämään kirjoja kesken. Vaikka ei se ihan helppoa ole vieläkään.
    Uuden mahdollisuuden saatan vielä joskus antaa Taru sormusten herrasa opukselle. Kestin sitä joskus kerran 80 sivua ja luovutin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon sinua, en minäkään jaksaisi. Minua kiinnostaa ainoastaan tuo huhu, että joku trilogia olisi fantasiaa tai jotain vastaavaa. Tähänkään kukaan ei ole kommentoinut, että onko tuollaista, trilogian nimeä. Olenko nähnyt vain unta?

      Osaan keskeyttää kirjan, jos kirja ei vaan kiinnosta. Ja en halua olla ehdoton eli pystyn muuttamaan mieltäni.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!