Sivut

torstai 4. syyskuuta 2014

Mikko Kalajoki Kolme tärkeintä asiaa





Mikko Kalajoki (1972) on raisiolainen mainonnan suunnittelija ja kirjailija, joka on valmistunut Turun yliopistosta, Hän on aikaisemmin julkaissut nuortenkirjan Taas mua pohjaan (2005). Kolme tärkeintä asiaa on hänen esikoisromaani aikuisille.

Kolme tärkeintä asiaa on ihmisläheinen, arkinen ja tragikoomisia piirteitä omaava kirja. Aiheena on rankka perhetarina, tässä ajassa elävä teos, joka kuvaa ajan vaatimuksia yksilön elämässä ja tavoittelee helpotuksia maailman parantamisesta. Kolme tärkeintä asiaa on tärkeä kirja aikuisuuden vastuusta, velvollisuudesta ja taakasta, ihan ” aikuisten oikeesti” kuvattuna.

Perheen äiti, kahden lapsen äiti, Taru, lähtee parantamaan maailmaa Argentiinaan, pelastamaan oikealle katastrofialueelle merikilpikonnien munia, vaikka hänellä olisi ihan oma katastrofialueensa silmiensä edessä. Perheen huoltajaksi jää viisikymppistä lähestyvä Jukka, äidin nykyinen kumppani, jolle huoltajuus tulee parisuhteen velvollistamana. Äidin lähtöä ei kummemmin selitellä, vaikka hän kuitenkin olisi se vastuullisin lasten huoltaja. Taru on omasta halustaan roolissaan, mutta Jukalle yksinhuoltajuus lankeaa suunnittelematta. Jukalla on oma elämä rempallaan, jotta häneen ikeekseen lapset ovat liikaa. Jukalle maistuu viina liian usein. Työelämä on ohittanut tämän jo aikoja sitten ja hän saakin potkut.

Illalla Heini kuulee huoneeseensa miten Jukka istuu television ääressä, ottaa ryypyn, huokaa, ottaa taas, kunnes lopulta nukahtaa
Sen jälkeen kun Taru lähti, Jukka on tuntenut olevansa vieras omassa kodissaan. Hän ei tiedä mitä Sakulle tai Heinille pitäisi sanoa, mitä heidän kanssaan voisi tehdä. …Jukka miettii, olisiko kaikki helpompaa, jos hän olisi lasten biologinen isä.

Yläastetta käyvä Heini yrittää kannatella luhistuvaa rakennelmaa, pikkuveli Saku elää fudikselle. Öisin Sakun päähän ilmestyvä Zlatan Ibrahimovicin kaltainen hahmo aluksi tukee, sitten opastaa ja lopulta käskee. Kirjan aikuiset ovat uskomattoman avuttomia ja osaamattomia. Heinin vahvuudessa on arjessa selviämisen toivo. Hän siivoaa, huoltaa kotia, tekee palkkatyötä ja pyörittää aivan liian suurta vastuuta. Heinin ja Sakun köyhyys ei rajoitu aineellisesti mitattaviin puutoksiin.

Kirja tunnelma on monin tavoin absurdi, mutta valitettavasti epäilen, että sisältö ei ole sitä. Äiti tahtoo breikin, hän ottaa äitiloman, parisuhdeloman, kokeilee etä-äitiyttä, lähtee Argentiinaan, mutta äitiydestä ei oteta lomaa, siinä ei paleta loppuun, sitä ei delegoida parisuhdekumppanille. Itsensä etsiminen on ajoitettava perheen arkeen. Olisin lukenut enemmänkin Heinin osuutta, sillä Jukan alkoholismi ja tyhjäkäynti korostuvat.

Heini yrittää kuvitella olevansa Ronja, ryövärintytär, mutta hän ei saa mieltään asettumaan kuin ennen. Kaikki tuntuu niin merkityksettömältä ja haalealta. …Ennen talvea Heini ei ole ajatellut kotia projektina.

Kolme tärkeintä asiaa on lukemisen arvoinen kirja, etenkin loppuun luettuna. Jossain vaiheessa lukija saattaa tavoitella sosiaalituen turvaa perheeseen, mutta lukija tietää vain osan tarinasta ennen sen loppumista. Kalajoki ärsyttää lukijan tietoisesti ja taitavasti. Koska en spoilaa, niin minun on tyydyttävä tähän toteamukseen. Iltalukemiksi kirjasta ei liene, mutta kauniissa syyspäivässä sen lukee mielellään.

Mikko Kalajoki Kolme tärkeintä asiaa
WSOY 2014.

Tämä kirja on luettu myös Mari A:n kirjablogissa


4 kommenttia:

  1. Sain tämän käsiini eilen, joten en uskaltanut kovin tarkkaan tekstiäsi lukea. Onneksi kuitenkin luin viimeisen kappaleesi, niin tiedän, että ei ihan helposti kannatta jättää kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, silloin ei voi lukea tarkkaan, kun oma kesken, toinen saattaa tahattomasti spoilata. Tämä kirja herättää ajatuksia. Ei vain hyviä ja hymisteleviä.

      Poista
  2. Kiitti linkityksestä, ollaan tosiaan luettu samaan aikaan kirjaa =D

    Tykkäsin kirjasta tosi paljon. Harmi, ettei kirja ole saanut oikein missään hehkutuksia. Ansaitsisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luettiin joku toinenkin ihan äskettäin samaan aikaan. Pidin kirjan lukemisesta, tekstistä

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!