Kirjan tekijä Elina Penttinen työskentelee tiedottajana UNESCO:n kehitysyhteistyöjärjestössä
ja on asunut Mosambikissa vuodesta 2009. Hän on kulinaristi ja valokuvaaja, joka on kerännyt reseptejä paikallisilta ihmisiltä ympäri Mosambikia. Tekijän
mukaan kirjan tarkoituksena on avata ovi Mosambikin eksoottisten makujen,
tuoksujen ja kulttuurien maailmaan. Penttinen on pyrkinyt pitämään reseptit mahdollisimman
helposti lähestyttävinä niin, että raaka-aineita on saatavissa meiltäkin. Lisäksi pääkaupunkiseudun ympäristössä on erinomainen valikoima etnisiä ruokakauppoja.
Kirja alkaa perehtymällä Mosambikilaiseen ruokakulttuuriin: Toisin kuin suurimmassa osassa englannin- ja
ranskankielistä Afrikkaa, jossa perinteinen afrikkalainen keittiö sekoittui
verrattain vähän entisten siirtomaavaltojen keittiöön, Mosambikin
ruokakulttuuri on kyennyt omaksumaan vieraita vaikutteita rikastuttaen olemassa
olevaa traditiota ja menettämättä kuitenkaan omaleimaisuuttaan.
Mosambikin väestöön kuuluu parisensataa etnistä afrikkalaista ryhmää sekä
siirtolaisia Pakistanista, Intiasta ja Portugalista. Maassa puhutaan yli 40 eri
kieltä ja uskontoja on laidasta laitaan. Noin 3000 km pitkä Intian Valtameren
rannikko takaa rikkaan kala- ja mereneläväkannan ja subtrooppinen ja trooppinen
ilmasto takaa ympärivuotisen kasvukauden. Kuuluisa mosambikilainen chili
’piripiri’ on itse asiassa portugalilaisten amerikasta tuoman chilin
lajikkeiden Mosambikissa syntynyt risteymä. Piripiri-kastikkeen lisäksi siitä
valmistetaan pikkelssejä ja höysteitä sekä käytetään marinadeissa, ruoan
maustamiseen ja pöytämausteena.
Alkuruoat ja aperitiivit kappaleessa on lähinnä reseptejä erilaisista
merenelävistä. Mukana on yksi liha-curry samosa –resepti. Keitot
kappaleessa on vain kaksi ohjetta: papukeitto ja tomaattinen kalakeitto.
Pääruokina tarjotaan kalaa (9 reseptiä), mereneläviä (9), kanaa (6), ankkaa (1)
tai lihaa (1 lammas ja 1 nauta resepti). Lisukkeet-kappaleessa tarjotaan
kassava-, papu- tai riisihöystöjä. Jälkiruoat tehdään bataatista, hedelmistä
tai pähkinöistä. Omassa kappaleessaan käsitellään piripiri, pikkelsit ja
chutneyt. Lopuksi on raaka-ainehakemisto ja aakkosellinen hakemisto
resepteistä.
Piripiri on etninen keittokirja. Elina Penttinen pystyy
välittämään meille parhaiten mosambikilaisen keittiön, koska hän tuntee
suomalaisen keittiön perustan ja maun.
Etninen keittiö avaa ovia vieraisiin kulttuureihin ja tapoihin, mikä on
hyväksi moninaistuvassa maassamme. Minulle mosambikilaisen keittiö oli täysin
uusi ja vieras, sillä tunnen paremmin tunisialaisen ja marokkolaisen keittiön,
etiopialainen ja egyptiläinen keittiö on avautunut ystävien kautta ja kenialainen
keittiö vain matkailijan silmin.
Kanelinen papaijakreemi
700 g kypsää papaijaa
6 rkl sitruunamehua
4 kananmunaa
2,5 dl sokeria
4 mausteneilikkaa
1 kanelitanko
2 tl vaniljasokeria
Kiehauta rivakasti sekoittaen kattilassa 0,5 dl vettä, sokeri,
kanelitanko ja neilikat. Ota pois liedeltä juuri ennen kuin alkaa kiehua. Kuori
papaija ja hienonna se. Vatkaa munankeltuaiset ja lisää
sokeriliemi ohuena nauhana joukkoon. Lisää papaijasose ja vaniljasokeri ja
sekoita hyvin. Jäähdytä jääkaapissa ja ripottele kanelia päälle ennen
tarjoilua.
Elina Penttinen Piripiri!
Makuja Mosambikista
Schildts & Söderströms. Kustantajalta.
Herkullisen värikkään näköinen kirja! Ja tuo kreemi on kuin satua noin kauniisti tarjoiltuna! Maistuiko hyvältä?
VastaaPoistaSanon, että nam. Mutta tunnustan, että kuvasin tuon, mutta en tehnyt sitä itse.
Poista