Sivut

torstai 17. heinäkuuta 2014

Carlos da Cruz & Janne Haikari Kuninkaantie Matka historiasta nykyaikaan






Kuninkaantie on historiallinen postireitti, joka kulki Ahvenmaalta halki Etelä-Suomen Viipuriin ja Pietariin asti. Tänäkin päivänä Kuninkaantietä voi kulkea, sillä sen jäänteitä on yhä tallessa. Reitin varrelle kätkeytyy useita nähtävyyksiä ja sitäkin enemmän tarinaa menneiltä ajoilta.



Kirjassa matkataan Suomen historiaa tutkivan pojan, Vertin, kanssa Ahvenanmaalta Viipuriin. Kirjan kautta saadaan käsitys, kuinka paljon Suomi on kehittynyt kivikaudelta nykyaikaan.






Kirjan aiheet sijoittuvat Kuninkaantien eri osiin. Ahvenmaalla esitellään Eckerön postitalo, Kastelholman linna. Merenkulun osiossa opitaan vesireittejä ja kauppareittejä. Katolinen keskiaika kertoo Armonlaakson luostarista ja vie meidät maamme ainoaan basilikaan, Turun tuomiokirkkoon. Kuinka tieto kulkee osiossa saavutamme Piikkiön ja Paimion kautta Saloon, jossa tutustutaan tiedonvälitykseen nykyajan huomioiden. Esihistoria avautuu meille kivikauden näyttämön kautta. Maatalouden osiossa käymme läpi sen kehitystä ja äimistellemme myllyjen siipirattaita. Varhainen teollisuus avautuu silmiemme eteen ruukeissa, kun kuljemme Pohjan ja Karjaan ohi. Ollaan suomalaisia avaa oikeuttamme suomalaisuuteen ja suomen kieleen. Helsingistä pääkaupunki kertoo meille arkkitehdeistä ja Suomenlinnan rakentamisesta. Opintiellä on katsaus koululaitoksemme alkuun. Suomen suuruhtinaskunta kertoo itsenäisyyden alkutaipaleista ja Suomen lipusta. Kuinka energiaa tuotetaan kuvaa luonnonvarojen käyttöä, energiataloutta ja energianlähteitä. Terveytemme parhaaksi kertoo kansanparantajien avusta, lääkärikunnan kehittymisestä ja sairashuoneiden perustamisen vaiheista. Rajansa kaikella kertoo rajakivistä, Salpalinjasta ja vie nykyaikaan ja Euroopan unionin jäsenyyteen. Karjala on katsaus menneisyyteen, joka elää muistoissa.



Kuninkaantien varrella kohdataan eri aikojen ihmisiä talonpojasta presidenttiin. Kukin heistä kertoo oman tarinansa ja elävöittää kertomallaan Suomen historiaa. Kirjan kuvitus on Carlos da Cruzin. Carlos da Cruzin ja Janne Haikarin kokoavat paikallishistoriallisten tuokiokuvien kautta mielenkiintoisen kuvan maamme historiasta.




Kirjan aihe on valtaisa, siitä on julkaistu paljon kirjoja. Kirjassa luodaan katsauksia nykyhetkeen, joka toisaalta helpottaa asioiden ymmärtämistä, mutta toisaalta se tuottaa sekavan kokonaisuuden. Kotkan ja Haminan osuudet ovat teennäisiä. Elävä kulttuuriperintö olisi saanut olla mukana. Porvoo olisi ansainnut oman osionsa ja se olisi liittynyt historiallisiin tapahtumiin. Kuninkaantie lasten kuvakirjana on erinomainen teos. Olen kulkenut itse Kuninkaantien moneen kertaan elävän kulttuuriperinnön matkassa.




Kirjan takakansi kertoo kirjan soveltuvan hyvin alakouluikäisille. Kuninkaantie Matka historiasta nykyaikaan on tiedontäyteinen kuvakirja.





Carlos da Cruz & Janne Haikari Kuninkaantie Matka historiasta nykyaikaan
Schildts & Söderströms 2014. Kustantajalta. Kiitokseni.


Blogitekstin kuvituskuvina Vanha Porvoo, kuvat Ulla S. ©

2 kommenttia:

  1. Meillä tämä on ollut pitkään kesken, koska kirja on tosiaan aika sekava. Luulen, että kirja toimii tosiaan paremmin koululaisilla kuin sitä nuoremmilla. Kuvitus on kyllä mieluinen :)

    VastaaPoista
  2. Mekin luimme tämän kirjan pariin kertaan ja lapset (4v ja 8v) tykkäsivät. Itsekin tuli opittua paljon. Kuvitus oli makuumme kuitenkin hieman liiankin tiivis. Väliin olisin ainakin itse toivonut pienen hengähdystauon isompien kuvien parissa.

    VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!